Semester i samband med sjukdom eller obligatoriska uppdrag?
Att hantera semestern i samband med sjukdom eller andra obligatoriska uppdrag kan vara en komplex uppgift för företag och organisationer. Det är av största vikt att både arbetstagare och arbetsgivare är medvetna om sina rättigheter och skyldigheter när det gäller semesterledighet och eventuella kompensationer. Vi på Watersheds, förstår vikten av att navigera i dessa situationer smidigt och rättvist för att upprätthålla en positiv arbetsmiljö och arbetstagarnas välbefinnande. Nedan följer en översikt över några viktiga aspekter av semestern i samband med sjukdom och obligatoriska uppdrag, samt vad man bör tänka på i samband med nedanstående aspekter.
Semester och sjukdom
Om semestern skjuts upp på grund av sjukdom, ska resterande semester tas ut vid ett tillfälle. Arbetstagaren kan inte kräva att semestern läggs direkt efter den ursprungliga semestern.
Vanliga regler för semesterförläggning gäller för ersättningssemester. Arbetstagare och arbetsgivare ska försöka komma överens om tidpunkten, men om de inte gör det, bestämmer arbetsgivaren. Arbetsgivaren ansvarar för att se till att anställda tar ut sin semester.
Man får bara spara på betalda semesterdagar som överskrider 20. Alla semesterdagar som underskrider 20 semesterdagar måste tas ut. Om året passerar utan att semestern tagits ut, kan arbetsgivaren bli skyldig att ersätta förlorad semester ekonomiskt och ideellt. Skadestånd kan krävas om anledningen till att semestern inte tagits ut beror på arbetsgivaren, till exempel på grund av arbetstagarens sjukdom.
Vad är ekonomiskt och ideellt skadestånd?
Ekonomiskt skadestånd kan beräknas och inkluderar ersättning för konkreta förluster, såsom uteblivna betalda semesterdagar under semesteråret. Ideellt skadestånd är svårdefinierat och innefattar exempelvis psykiskt och fysiskt lidande, som sveda och värk till följd av utebliven möjlighet att ta ut semester. Ideellt skadestånd fungerar som ett "plåster på såren", medan det ekonomiska skadeståndet syftar till att kompensera för konkreta förluster.
Semester under obligatoriska uppdrag
Om arbetsgivaren medvetet lägger semestern under en period då arbetstagaren har andra obligatoriska uppdrag, såsom värnplikt eller repetitionsutbildning av plikt- och prövningsverket, kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig.
Ytterligare information
För att förstå mer om företrädesrätten och övriga frågor kopplat till LAS, besök lawbox.se.
Law:box är en digital rådgivare och guide inom många olika juridiska områden. Innehåller är säkrat av jurister och uppdateras ständigt i takt med aktuella förändringar. I Law:box finns checklistor till beskrivningar av hur man genomför olika juridiska processer. Utöver detta finns en mängd mallar och dokument. Allt samlat under ett och samma tak.