Arbetsledningsrätten: Arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet
Vad är arbetsledningsrätt?
Arbetsledningsrätten innebär arbetsgivarens möjlighet att organisera, leda och fördela arbetsuppgifter. Rätten är en arbetsrättslig princip och är idag en central del av arbetslivet. Principen ger arbetsgivaren flexibilitet att hantera personalresurser efter verksamhetens behov, vilket inkluderar bland annat fri omplacering av anställda. Arbetsgivarens arbetsledningsrätt är långgående och innebär i teorin att arbetsgivaren får styra arbetstagarnas arbete helt fritt. Men ingen regel utan undantag.
Gränser och begränsningar för arbetsledningsrätten
Medan principen ger arbetsgivare betydande befogenheter, är den inte obegränsad. I den svenska arbetsrätten finns det flera inskränkningar som skyddar arbetstagares rättigheter och säkerställer en balanserad arbetsmiljö. Dessa begränsningar framgår av olika lagstiftningar, kollektivavtal och vedertagna principer och de utgör en motvikt till arbetsgivarens styrningsrätt.
Diskrimineringslagen
En av de primära inskränkningarna av rättigheten finns i diskrimineringslagen (2008:567) som förbjuder orättvis behandling på arbetsplatsen baserat på någon av de sju diskrimineringsgrunderna. Diskrimineringslagen säkerställer därmed att arbetsgivaren inte fattar några beslut som på ett otillåtet sätt missgynnar en arbetstagare eller arbetssökande. Därav är denna lag en begränsning i arbetsgivarens rätt att fritt leda och fördela arbetet.
29/29 principen
En specifik princip som ofta diskuteras i sammanhanget av arbetsledningsrätten är den så kallade 29/29 principen. Kort och gott refererar principen till en arbetsgivares begränsade rätt att omplacera en arbetstagare. Enligt denna princip kan en anställd inte omplaceras på ett sätt som skulle vara jämförbart med en uppsägning och ny anställning; omplaceringen måste vara skälig.
Bastubadarprincipen
En annan princip som likaså begränsar arbetsgivarens rätt att fritt omplacera en arbetstagare är den så kallade bastubadarprincipen som härstammar ur mål AD 1978 nr 89. I målet hade en arbetstagare som var anställd i ett företag inom pappersindustrin blivit påkommen med att bada bastu under arbetstid. Han omplacerades till okvalificerade arbetsuppgifter vilket även innebar en ändring i arbetstider och sänkta löneförmåner. Arbetsdomstolen bedömde i detta mål att omplaceringen inte föll in under avsked, provocerad uppsägning eller var att anse som en disciplinär åtgärd. Arbetsdomstolen fastslog dock att en särskilt ingripande omplacering på grund av personliga skäl kräver godtagbara skäl. Detta innebär att en särskilt ingripande omplacering endast får genomföras av en arbetsgivare om det går att bevisa att det föreligger godtagbara skäl för omplacering. Bastubadarprincipen är således en begränsning av rätten till omplacering av en arbetstagare och utgör en dold klausul i kollektivavtalet.
Mer om arbetsledingsrätten
Fler inskränkningar av arbetsledningsrätten, hur den utvecklats historiskt och smått och gott som kan vara bra att ha koll på som arbetsgivare kan du läsa här. På lawbox.se hittar du dessutom massa bra juridisk information om andra områden!
Law:box är en digital rådgivare och guide inom många olika juridiska områden. Innehållet är säkrat av jurister och uppdateras ständigt i takt med aktuella förändringar. I Law:box finns allt från checklistor till beskrivningar av hur man genomför olika juridiska processer. Utöver detta finns en mängd mallar och dokument. Allt samlat under ett och samma tak.